Rinus Kiel over Bijbel, cultuur en wetenschap

Reageren? Zie home-page                                                                                

======================================================

Home
Site-map
Updates
Deze site + mijzelf
Bijbel en theologie
Israel - volk en land
Filosofische items
Denken en cultuur
Wetenschap
Actualiteiten
Klimaat
Presentaties
Boeken
Weblinks

(Denken en wetenschap in onze cultuur)

Up Wortels v h denken Kerk en Plato Middeleeuwen Renaissance Reformatie De wetenschap De Verlichting God vs god De 18e/19e eeuw Denken 20e eeuw Afsluitend

Afsluitend

Nieuw 14/03/2002

Zoek op deze website

Samenvattend spreek ik de hoop uit, dat christelijk Nederland uit zijn coma zal ontwaken en zich zal zetten tot de strijd met woord en gebed, om onze cultuur in Naam van de Schepper van hemel en aarde weer terug te voeren tot de realiteit van het echte leven, dat wij - ondanks alle reclame-geschreeuw - zo totaal schijnen te zijn kwijtgeraakt, zowel binnen als buiten de christelijke kerk.

    Het was maar een beknopt overzicht. Bronnen - behalve meestal de aanduiding van bijbelse citaten - heb ik niet vermeld, omdat toch vrijwel geen internetter die raadpleegt. Maar ik hoop dat er één of meerderen onder jullie zijn, die de smaak te pakken gekregen hebben en in de Europese geschiedenis duiken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen: ook al lijkt de rijstebrijberg hoog, dat is maar schijn: het is een fascinerende bezigheid. Er zijn zoveel aspecten die je elk een leven lang zoet kunnen houden. Maar je kunt ook - en dat trok mij meer aan - proberen de grote en kleinere lijnen te volgen en zien hoe de dingen samenhangen. 

    In de christelijke kerk en de christelijke theologie van heden zijn de inzichten die je hier hebt gevonden (en die ik dus weer op andere plaatsen heb gevonden), goeddeels onbekend terrein. We hebben daar een gigantische achterstand in het denken opgelopen. Daardoor is ons verweer tegen het god-loze denken nog niet veel verder gekomen dan Voet (16e eeuw). Van harte hoop ik, dat deze inzichten toch eens beginnen door te dringen op die terreinen. Want zonder dat kunnen we als kerken en christenen niet voldoende effectief zijn in ons getuigenis in deze cultuur. En dat is toch buitengewoon hard nodig.  

    Zoek je meer informatie of toegang tot informatie, laat het weten (e-mail adres op home page) en ik zal je - voor zover mogelijk - verder helpen. Veel plezier!

free web hit counter