Rinus Kiel over Bijbel, cultuur en wetenschap

Reageren? Zie home-page                                                                                

======================================================

Home
Site-map
Updates
Deze site + mijzelf
Bijbel en theologie
Israel - volk en land
Filosofische items
Denken en cultuur
Wetenschap
Actualiteiten
Klimaat
Presentaties
Boeken
Weblinks

(Bijbel en theologie / Toekomst)

Up Verkondiging Natuurverschijnselen Afname moraal Grote afval Terugkeer Israel Thuishalen gemeente Anti-christ Terugkeer Jezus Binding satan Opstanding martelaren Vrederijk Eindoordeel Nieuwe hemel en aarde

(n) nieuwe hemelen, nieuwe aarde, nieuw Jeruzalem

Nieuw 14/01/2001

Zoek op deze website

    Nu ziet Johannes een nieuwe hemel, en een nieuwe aarde. Dit begint toch echt buiten de horizon van ons voorstellingsvermogen te vallen. Maar als we goed lezen, kunnen we er toch wel iets over zeggen. Op die nieuwe aarde daalt het 'nieuwe Jeruzalem' neer. Hoe onvoorstelbaar het ook allemaal lijkt, deze 'stad' verenigt kennelijk IsraŽl en de gemeente van Jezus want de stammen van IsraŽl en de apostelen van het Lam zijn er in vernoemd. "Gods woonplaats is onder de mensen" is kennelijk Gods eigen verklaring. Hemel en aarde zijn verenigd en God kan nu bij de mensen wonen, nu alle kwaad, alle zonde, dood en ellende zijn teniet gedaan. Op de aarde wonen nog volken, we herkennen structuren. Heerlijkheid en eer van de volken worden in de stad binnengebracht. De poorten staan altijd open, je kunt er zo in en uit wandelen. God wist alle tranen van de ogen af. Die tranen zijn er dus nog, op die nieuwe aarde, de herinnering aan de verschrikkingen is er nog, maar God neemt ze weg. Er is genezing. Door de stad loopt een rivier, die ontspringt in de troon van God. Langs die rivier staat het 'geboomte des levens'. "De bladeren van de boom brachten de volken genezing", zo staat er. Kennelijk is niet alles vanaf het eerste moment volkomen volmaakt. Maar daar gaat het wel naar toe.

   Als Johannes dit visioen verder binnenkomt, worden zijn woorden eigenlijk meer een stamelen dan een beschrijven. Deze heerlijkheid, waar God zelf bij de mensen woont, waar het geluk volkomen is, is niet meer in woorden te vangen. Er blijft dan uiteindelijk maar ťťn uitroep meer over:

KOM, HEER JEZUS!!

free web hit counter