Rinus Kiel over Bijbel, cultuur en wetenschap

Reageren? Zie home-page                                                                                

======================================================

Home
Site-map
Updates
Deze site + mijzelf
Bijbel en theologie
Israel - volk en land
Filosofische items
Denken en cultuur
Wetenschap
Actualiteiten
Klimaat
Presentaties
Boeken
Weblinks

Over mijzelf en deze website

Nieuw 22/02/2000 - laatste wijziging 02/07/2008

Zoek op deze website

Persoonsgegevens  

Genealogie fam. Kiel / Jansen van Rosendaal / Mangold (PDF file, kost dus even tijd om te laden.)

 

Wie is Rinus Kiel?

Geboren 29 november 1934. Na lagere school MULO-B, Radiomonteur en Radiotechnicus NRG, korte perioden werkzaam in radio- en elektrotechniek. Vanaf 1952 bank (Ned. Handel Mij), diploma's geld- en effectenhandel en kredietverlening, vanaf 1956 chemische industrie (huidige Hydro Agri, alweer gewijzigd in Yara) oprichting en uitbouw van elektronische meet- en regelafdeling. Intussen (te) actief in kerkelijk (Geref.) en politiek jeugdwerk (Arjos). Na burn-out vanaf 1959 werkzaam in grafisch bedrijf, de hele ommezwaai meegemaakt van gilde-achtige organisatie tot moderne bedrijfsvoering, en van handzetten, machinezetten, hoogdruk, rotatiedruk, offsetdruk, tot elektronische pagina-opmaak. Hier heb ik alles gedaan wat er in een grafisch bedrijf te pas komt, t/m orderadministratie toe. Intussen gehuwd, drie kinderen (dochters). De opkomende automatisering trok mij. In 1965/66 volgde ik een aantal opleidingen in die richting en ging aan de slag bij de voorloper van Neckermann Postorders. Werkzaamheden: alles wat met informatie te maken had, vanaf ponskaarten sorteren tot informatie-analyse en computer-installatie en reparatie toe. Na de overname door Neckermann in 1968 hoofd van de informatica-afdeling. Studie informatie-analyse, SPD 1 en 2, management-opleidingen, diverse opleidingen op diverse gebieden die met informatica in een zo geÔntegreerd bedrijf als postorder samenhangen. Vanaf 1985 staf-functie met als speciale opdracht informatie-strategie. In die functie o.a. een geÔntegreerd informatiesysteembeheer-systeem in gebruik genomen en in eigen regie aanzienlijk uitgebreid. Vanaf eind 1996 deeltijd VUT (3 dagen VUT, 2 dagen werk), en eind 1999 met pensioen. Tegelijkertijd verhuisd naar een nieuw-gebouwd huis. De dochters zijn getrouwd en wonen op diverse plaatsen in Zuid-Holland en Utrecht. We hebben zeven kleinkinderen, 2 meisjes en 5 jongens, waarvan ťťn geadopteerd.

    Per eind juni 2008 zijn we verhuisd naar een 4-kamer appartement in de wijk Portland, Rhoon, een gebied dat aansluit bij de nieuwbouw van Carnisselande in Barendrecht. We zitten nu dichter bij de kinderen en verdere familie en ook een stuk dichter bij contacten die we via werkgroepen hebben.

    Vanaf 1955 t/m 2002 was ik organist in de Gereformeerde kerk in Axel. Computers waren mijn vak, maar ook een beetje mijn hobby, zodat het voor mij geen straf is om achter wat voor toetsenbord ook te zitten. 

    Door allerlei beweringen van theologen en anderen die wetenschappelijke juistheid van hun beweringen claimden, heb ik mij van de wijs laten brengen, en ik begon te geloven dat de Bijbel helemaal niet het betrouwbare en unieke bericht van God, de Schepper van hemel en aarde was dat hij beweert te zijn. Later heb ik geleerd wat die claims van de Bijbel-critici waard zijn. Ik heb gemerkt dat wij als christenen niet geleerd hebben om te denken, maar ons gemakkelijk met een kluitje in het riet laten sturen. Zelf nadenken is in christelijke kringen enigszins taboe. Zo worden we afhankelijk van autoriteiten en verkeerde opvattingen. Met de wijsgeer ImmanuŽl Kant roep ik mijn mede-christenen toe: "Mens, leer je van je verstand te bedienen!" En om nu anderen een beetje te wapenen en te leren om allerlei beweringen te toetsen, heb ik deze site opgezet. Hier vind je enig materiaal van mijn eigen hand en vooral toegang tot het werk van anderen op dit gebied. Sinds 1982 ben ik mij nl. gaan verdiepen in het fenomeen wetenschap in relatie tot de Bijbel. Een buitengewoon fascinerend gebied! En je zult verbaasd zijn wat er op wetenschappelijk gebied al is gepresteerd door christen-wetenschappers die uitgaan van de Bijbel als Gods betrouwbare Woord. U leest er in deze website (veel) meer over. 

    We waren in onze kerkelijke gemeente actief in o.a. het Alphacursus- en vervolgwerk. Ons geliefde vakantieland is Frankrijk, je kunt er ons vinden, trekkend per caravan, minstens ťťnmaal per jaar, altijd buiten het drukke seizoen, getweeŽn of met vrienden. Maar ook Engeland is aan ons besteed (jammer dat het zo duur wordt!). En zelfs Spanje en Portugal schrikken ons niet meer af. Enige tijd zijn wij intensief betrokken geweest bij een hulpproject onder zigeuners in een dorp in RoemeniŽ. Af en toe waren wij dus ook daar te vinden. En in 2004 bezochten we in Polen het Nazi-vernietigingskamp Auschwitz. Beklemmend!

    Sinds kort werk ik mee als lid van de werkgroep De Oude Wereld, die een die bijbels-geŲrienteerd wetenschappelijk model opzet en een vergelijking met het heersende model. Lees voor meer op hun website.

Veel plezier bij het napluizen!

 

free web hit counter