Rinus Kiel over Bijbel, cultuur en wetenschap

Reageren? Zie home-page                                                                                

======================================================

Home
Site-map
Updates
Deze site + mijzelf
Bijbel en theologie
Israel - volk en land
Filosofische items
Denken en cultuur
Wetenschap
Actualiteiten
Klimaat
Presentaties
Boeken
Weblinks

(Denken en wetenschap in onze cultuur)

Up Wortels v h denken Kerk en Plato Middeleeuwen Renaissance Reformatie De wetenschap De Verlichting God vs god De 18e/19e eeuw Denken 20e eeuw Afsluitend

De wortels van het westerse denken

Nieuw 14/03/2002 – laatste wijziging 14/05/2002

Zoek op deze website

Samenvatting: Als je naar TV-discussies kijkt en luistert, lijkt het wel of het denken pas vorm is begonnen te krijgen bij de huidige generatie presentatoren, of iets verder terug bij Darwin, terwijl een enkeling de 'Verlichting' noemt. Toch werd er ook al héél lang geleden ernstig logisch en praktisch gedacht. Hier verkennen we de wortels daarvan.

    Het westerse denken, filosoferen en wetenschap bedrijven is niet uit de hemel komen vallen, maar steunt in hoofdzaak op twee pilaren, nl. het Joodse en het Griekse denken. Beide hebben in de loop der eeuwen hun bijdragen geleverd aan een manier van denken die typisch voor de westerse wereld mag worden genoemd. Waarbij de Griekse elementen de hoofdstructuur en de body vormen en het Joodse denken slechts invullende elementen heeft mogen leveren. Hoe dat alles zo is gegroeid, wordt in de volgende paragrafen in het kort behandeld: 

Joodse denken Griekse denken Plato Plato's Ideeen Aristoteles

free web hit counter